„PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020”
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY
NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2021
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – maj 2022.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: marzec 2022 – maj 2022
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Lublinie[OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa lubelskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących. Na trenie Gminy Kraśnik pomoc żywnościowa realizowana jest przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kraśniku.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, 1 707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 320,00 PLN, dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- GOPS w swojej siedzibie będzie przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej.
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2021 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 30 kg w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
groszek z marchewką 3,2 kg
koncentrat pomidorowy 1,12 kg
powidła śliwkowe 1,50 kg - Artykuły skrobiowe:
makaron jajeczny świderki 4,50 kg
kasza jęczmienna 1 kg - Artykuły mleczne:
mleko UHT 5 l - Artykuły mięsne:
szynka drobiowa 1,80 kg
szynka wieprzowa mielona 1,20 kg
filet z makreli w oleju 0,85 kg - Cukier
cukier biały 4 kg, - Tłuszcze
olej rzepakowy 4 l, - Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
- Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania towarzyszące realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPS, przy współpracy mogą obejmować:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. W związku z obecna sytuacją epidemiczną związaną z wirusem COVID-19, działania towarzyszące mogą odbywać się również w sposób zdalny. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Do udziału w działaniach towarzyszących zobowiązana jest każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.